Oldalainkat jelenleg 7 látogató olvassa
Regisztrált tagjaink száma: 4

jr

Jane Roberts

(1929–1984)

Jane Roberts 1929. május 8-án született a New York állambeli Albany-ben Marie Burdo és Delmer Roberts egyetlen gyermekeként. Kétéves korában szülei elváltak; ezt követően anyjával együtt a New York állambeli Saratoga Springs szegénynegyedébe, anyai nagyapjához került. Bár Marie sokat dolgozott, kezdtek jelentkezni nála az arthritis deformans korai szakaszai, s végül kénytelenek voltak segélyre támaszkodni.

A kilencéves Jane saját kívánsága szerint katolikus iskolára cserélte fel a nyilvános iskolát. Egy évre rá, 1939-ben a New York állambeli Troy katolikus árvaházába küldték (anyját egy másik város kórházában kezelték egyre súlyosbodó betegsége miatt); Jane csak 1941-ben került vissza Saratoga Springsbe.

1947-1950 között a Skidmore Főiskolára járt; az iskola irodalmi folyóiratában, a Profile-ban rendre megjelentek versei és egy fiktív tárgyú írása is Prayer of a Wiser People címmel. A harmadik évben abbahagyta tanulmányait, mivel kirúgták a főiskoláról.

1952-ben ismerkedett meg a nála 10 évvel idősebb Robert F. Butts festőművésszel, akivel 1954. december 27-én házasodott össze, miután elvált első férjétől, Walter Zehtől. Művészeti és egyéb munkákból tartották fenn magukat. Jane Roberts fiktív tárgyú műveket, science-fiction-t (vagy ahogy ő nevezte: science fantasy-t), valamint verseket írt és publikált.

1963. szeptember 9-ének estéje mindkettejük életében fordulópontot jelentett. Jane Roberts – szokásához híven – íróasztalához telepedett, hogy költeményein dolgozzon. Váratlanul megtapasztalta élete első tudatos „paranormális” élményét: új ideák özöne robbant be elméjébe, s miközben tudata a jelek szerint elhagyta a testét, Jane egyúttal leírta a tudatában felmerülő gondolatokat is – így született meg a A fizikai univerzum mint ideakonstrukció című (máig kiadatlan) kézirat.

Az élményt követően férje biztatására Jane belekezdett egy ESP-t (ESP: extrasensory perception – érzékfeletti észlelés) kutató útmutató kalauz, a Hogyan fejlesszük ESP-képességeinket tervébe. A könyv megírásához férjével együtt különféle gyakorlatokba kezdett. Az egyik ilyen kísérlet a Ouija-tábla kipróbálását foglalta magába; Jane és Rob teljes meglepetésére a mutató mozogni kezdett, és üzeneteket betűzött ki. A következő próbák (vagy, ahogy nevezték, ülések) során Jane Roberts azt tapasztalta, hogy az üzenetek előbb jelennek meg a fejében, mint ahogy a mutató kibetűzné őket. A negyedik ülésen az üzenetek forrása Sethként mutatkozott be, s entitásnevükön kezdte el megnevezni Jane-t (Ruburt) és Robertet (Joseph).

Jane Roberts hamarosan hangosan is kimondta a fejében érzékelt szavakat – Seth médiumaként kezdett el beszélni, s férje jegyezte le (saját fejlesztésű gyorsírásával) a szövegeket. Jane Roberts impozáns tulajdonságai közé tartozik, hogy, míg egyfelől felkeltette kíváncsiságát a Seth-szövegek gondolati mélysége, újszerűsége és az anyag átadásával párhuzamosan jelentkező saját pszichés tapasztalatai, másfelől szinte egész életében folyamatosan kritikus hozzáállással illette a Seth-jelenséget. Az első néhány évben számos olyan kísérletet végzett férjével, melyek kifejezetten Seth és elméletei érvényességének megállapítását célozták.

1972-ben jelent meg Seth első könyve Seth beszél: A lélek örök érvényessége. Seth-könyv címmel (magyarul Seth könyve: A lélek örök érvényessége címmel jelent meg). A könyvet újabbak követték. Jane időközben saját művein is dolgozott: verseket, novellákat, mesekönyvet, regényeket és metafizikai írásokat írt. 1967-től (betegsége kezdetétől) 1982-ig (kórházba kerüléséig) emellett hetente két privát Seth-ülést is tartott.

1967 decemberétől kezdve ráadásul ESP-osztályokat is szervezett, hogy segítsen mások ESP-képességeinek fejlesztésében; kedden és csütörtökön tartotta az órákat, fejenként 3, 50 dollárért. Eleinte 5–10 ember jelent meg az órákon; az 1970-es évek elejére azonban már 30–40-re rúgott a hallgatók száma. Olykor Seth is felbukkant, és beszélgetésbe elegyedett a csoporttagokkal. E közeg újabb pszichés fejleményekkel szolgált Jane számára – magával hozta többek között a Sumari-jelenséget. Jane sokdimenziós személyiségének egyik aspektusa, a Sumari-személyiség 1971 novemberében kezdődően fejeződött ki Jane transzai során: olykor angolul, olykor sumari nyelven, olykor szavak nélkül – gesztikulálással, szöveget mellőző énekkel. A Sumari, mint azt maga a Sumari-személyiség és Seth is magyarázta, egy tudati család, melybe Jane és Rob tartoznak.

Az osztályok egészen 1975-ig folytatódtak, amikor Jane és Rob új – ezúttal saját – házba („a hegyi ház”-ba, ahogy Rob rendszerint utal rá) költözött addigi lakhelyükről, az Elmira belvárosában fekvő bérelt apartmanból. Ugyanebben az évben kezdődtek Roberts világszemlélet-tapasztalatai. Az élmények során – ahogy Seth magyarázta – Jane halott személyek továbbra is létező világszemléletére hangolódott rá, anélkül, hogy e személyekkel magukkal közvetlenül kommunikált volna. E módosult tudatállapotban kapott anyagokból születtek Paul Cézanne, majd William James és végül Rembrandt világszemléletét bemutató könyvei.

Folytatta emellett Seth újabb és újabb könyveinek átadását – még azt követően is, hogy egyre súlyosbodó állapota miatt kórházba került, ahol súlyosan csökkent aktivitású pajzsmirigy (hipotireózis), szinte totális hallásvesztés, kettős látás, enyhe vérszegénység és bimbózó felfekvések (decubitus ulcus) miatt kezelték. Felfekvései a kórházban elfertőződtek.

Jane Roberts 1984. szeptember 5-én, 55 éves korában, álmában hunyt el. Halálát megelőzően arra kérte férjét, hogy jelentesse meg összes munkáját.

Robert F. Butts második feleségével, Laurel Lee Davies-szel együtt hosszú évek óta azon fáradozik, hogy teljesítse Jane Roberts kívánságát.

Nic, 2003–2006.

Kapcsolódó anyagok a Seth.hu-n:

Jane Roberts életéről:

Kendall, Richard, Emlékek Jane-ről

Egy volt ESP-osztálytag emlékei Jane-ről.

Watkins, Susan M., Emlékek Jane-ről

Egy volt ESP-osztálytag pár emléke Jane-ről.

Jane Roberts művei:

Roberts, Jane, Újítás és konzervativizmus

Szemelvény Jane Roberts The World View of Paul Cezanne című könyvéből.

Nic (zömmel szerk. + ford.), A fizikai univerzum mint ideakonstrukció

Pár szó a kéziratról, szemelvényekkel.

Nic, Jane Roberts és Seth egészében publikált művei első kiadásuk kronológiai rendjében

Ld. cím.

Nic, Jane Roberts és Seth kiadatlan/befejezetlen művei

Ld. cím.

Kapcsolódó anyagok más oldalakon:

The Physical Universe as Idea Construction, http://www.geocities.com/Athens/Aegean/1341/seth01.html

Szemelvények A fizikai univerzum mint ideakonstrukció c. kéziratból angolul.

Enkele gedichten van Jane Roberts, http://www.geocities.com/Athens/Oracle/4842/seth3_1.htm

Jane Roberts néhány verse angolul.

Kendall, Richard, Memories of Jane, http://www.houstonsethgroup.org/memories496.html, 1996.

Egy volt ESP-osztálytag emlékei Jane-ről (angolul).

Watkins, Susan M., Recollection of Jane, http://brassringbooks.com/perspect/v3fa00a4.htm#RecollectJane, 2000.

Egy volt ESP-osztálytag pár emléke Jane-ről (angolul).

Források

Roberts, Jane, The Seth Material, Buccaneer Books, Inc., Cutchogue, New York, 1972.

Roberts, Jane [mint médium], Dreams, "Evolution," and Value Fulfillment. A Seth Book, 1. kötet, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1997.

Roberts, Jane [mint médium], Seth Speaks: The Eternal Validity of the Soul. A Seth Book, Amber-Allen Publishing/New Word Library, 1994.

Roberts, Jane [mint médium], The "Unknown" Reality. A Seth Book, 1. kötet, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1996.

Roberts, Jane [mint médium], The Nature of the Psyche: Its Human Expression, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1996.

Roberts, Jane [mint médium], The Way Toward Health. A Seth Book, Amber-Allen Publishing, San Rafael, California, 1997.

Roberts, Jane, Psychic Politics: An Aspect Psychology Book, Moment Point Press, Portsmouth, New Hampshire, 2000.

Watkins, Susan M., Conversations with Seth: The Story of Jane Roberts"s ESP Class, Revised (átdolgozott kiadás, a két kötet egy könyvben), Moment Point Press, Portsmouth, New Hampshire, 1999.

Kendall, Richard, Memories of Jane, 1996., http://www.houstonsethgroup.org/memories496.html

Watkins, Sue, Posted June 1, 2001, in Moment Point Press"s Author"s Bulletin Board, Sue Watkins, http://www.momentpoint.com/html/bulletinboard/bb_susan_watkins.html

Utolsó frissítés: 2008. 03. 28.© 2003-2023. Seth.hu - Minden jog fenntartva | Szabályzat | Elérhetőség